Thursday, December 9, 2010

Julrecepts tävling

Välkommen till Su Casas recept tävling i samarbete med Bagerskan.se!

Su Casa gör denna julrecepts tävling i samarbete med Bagerskan.se. Karin på Bagerskan.se har bjudit in Su Casa att vara med i hennes Julkalender och arrangerar nu en lucköppning på hennes bakblogg. Så nu har vi bakat ihop en särskild tävling för dig.

Det är roligt och lätt och ger dig en chans att vinna bakredskap för värdet av 500kr.

Allt du behöver göra är två saker:

1. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på förstasidan av vår hemsida. www.sucasa.se
2. Skriv in ditt favorit bakrecept till Julen!

Tävlingen pågår mellan 9-16 december.
Den 16 december kl 21, kommer en vinnare att koras för bästa bakrecept.

Den lyckliga vinnaren kommer att få följande godsaker:

• Sprits från House Doctor med 5 olika modeller. 100ml. Värde 99kr
• Bakform från Ris med Blommor i Silikon. Värde 99kr
• Silikon Spatels från Rice. Längd: 30 cm. Värde 69kr
• Fjärilskakformar & Blomkakformar från Rice. Värde 40kr styck
• Muffinsformar från The Spice Tree. Ca 20 st. Värde 49kr
• Franska chokladhjärtan från The Spice Tree. Värde 99kr

Lycka till!

 

Om du vill veta mer om Karin och Bagerskans Julkalender, kan ni gå till hennes underbara blogg på http://www.bagerskan.se/






29 comments:

  1. Bidrar med mitt favoritrecept på kladdkakemuffins :)

    Muffinsen:
    4 ägg
    4 dl socker
    4 tsk vaniljsocker
    2 krm salt
    8 msk kakao
    3 dl mjöl
    200 g smält smör
    30 folieformar

    Vispa ägg och socker och blanda sedan i de torra ingredienserna + smöret och klicka i smeten i formarna. Ställ in i ugnen 10-12 min 200 C.

    Fyllningen:
    100 g smör
    2 tsk vetemjöl
    4 msk socker
    4 tsk kakao
    1 dl mjölk
    1 dl vispgrädde

    Smält smöret. Tillsätt mjöl, socker och kakao. Rör om till en slät smet. Häll i mjölk och grädde och koka ihop tills det tjocknar, ca 5 min, och låt det svalna något. Häll sedan en matsked i "muffinsens krater". Ställ sedan in dem i frysen och låt stelna. De smakar bäst lite halvtinade.

    Maria
    hatti_fnatti@hotmail.com

    ReplyDelete
  2. Något som bryter av mot allt det söta på julen är dessa brownies med ingefära:

    Ingredienser

    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    5 dl socker
    0,5 dl kakao
    1 dl smält smör
    3 st ägg
    1 dl mjölk
    1 dl syltad ingefära, hackad
    100 g mörk choklad, hackad

    Tillagning

    Alla har vi våra smakfavoriter som vi gärna återkommer till. Ingefära, färsk eller syltad, är en av mina.
    1 Värm ugnen till 175 grader.
    2 Blanda alla torra ingredienser i en skål. Rör ner det smälta smöret. Tillsätt ägg och mjölk. Rör ner den hackade ingefäran och den hackade chokladen. Blanda väl.
    3 Fördela kaksmeten i muffinsformar och grädda cirka 20 minuter. Garnera med till exempel florsocker och färska bär.

    ReplyDelete
  3. Här kommer mitt favoritrecept på Oreocupcakes, inte så juligt men ack så goda :-)

    Muffins:
    260 gram vetemjöl
    125 gram kakao
    1 1/2 tsk bakpulver
    1/2 tsk bikarbonat
    1/2 tsk salt
    2 tsk vaniljextract/vaniljsocker
    170 gram osaltat smör (fast jag använde normalsaltat)
    400 gram ljust muscovadosocker
    4 ägg
    1 1/2 cup (3,55 dl) filmjölk (använde vaniljyoghurt istället)
    24 oreokakor

    Dela Oreokakorna i två delar, den halvan med den vita fyllningen på lägger du i botten på varje muffinsform, den vita fyllningen skall ligga uppåt mot dig. De andra 24 oreokakhalvorna utan vit fyllning spar du till frostingen. Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret.
    Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till att allt blandas ordentligt.
    Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning.
    Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken/yoghurten och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten.
    Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter, mina tog dock 25 minuter innan de var klara, men det beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
    Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.



    Marshmallowsfyllning:
    226 gram smör
    1 1/2 cup, (170 gram) florsocker
    1 1/2 tsk vaniljextrakt/arom
    2 cup (4,8 dl) Marshmallows Fluff (köpt eller hemmagjord)

    Blanda samman alla ingredienser till en mjuk fyllning, fyll dina cupcakes med detta, jag använde Wiltons tyll nr 230 för att göra detta.

    Oreofrosting:
    4,8 dl grädde
    4 msk florsocker
    1/2 tsk vaniljextrakt
    6 msk oreokaksmulor

    Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljextrakt.
    Väd ner oreokaksmulorna i grädden.
    Spritsa på cupcaken och garnera gärna med en halv Oreokaka

    Och sedan finns ett himla god frusen polkagris paj här, riktigt toksöt :-)
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/12/fluffig-frusen-polkagrispaj.html

    och ett recept på saffransglass här:
    http://cupcakesfluffan.blogspot.com/2010/12/saffransglass.html

    ReplyDelete
  4. Pepperkaksmuffins med grönmöggelost!

    Till 12 st behövs:
    4 dl vetemjöl
    2 dl socker
    2 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    2 tsk ingefära
    2 tsk nejlikor
    3 tsk kanel
    2 tsk kardemumma
    25 g smält margarin
    1 ägg
    1 1/2 dl mjölk
    Grönmögelost

    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda margarin, mjölk och ägg i en skål och rör ner det i de torra ingredienserna. Klicka ut i formarna. Skär osten i sockerbits stor kuber och tryck ner i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 18 min.

    Perfekt till glöggminglet innan maten på julafton.

    Bild på godheterna: http://myskatt.blogg.se/cake/images/2010/43622_1261427428_88084615.jpg

    ReplyDelete
  5. Supergod smörkola

    100 gram smör
    2 dl vispgrädde
    3 dl socker
    1 dl ljus sirap
    1 tsk vaniljsocker
    Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
    Tillsätt övriga ingredienser och låt koka utan lock. Rör om då och då tills smeten håller kulprovet.

    Kulprovet = höll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg, ganska fast kula
    Häll ut smeten på en lätt oljad plåt. Låt svalna och skär eller klipp bitar. Förvaras kallt.

    Tips:
    Vill du ha citronkola - rör ner rivet skal av 1 citron när kolan är färdigkokt
    Vill du ha kanelkola - rör ner 2 tsk kanel när kolan är färdigkokad
    Jättegoda kolor, men blr förvaras med smörgåspapper mellan sig annars klibbar dom gärna ihop sig till en enda jättekola

    ReplyDelete
  6. Här är mitt favoritrecept
    Morotsmuffins/kaka
    250 gram morot
    3 msk potatismjöl
    1 dl hasselnötter
    2 ägg
    1½ dl socker
    1 tsk kanel
    1 tsk bakpulver
    ½ tsk bikarbonat
    4 dl vetemjöl

    Finriv morötterna och tillsätt potatismjölet, hacka nötterna och blanda med morötterna, vispa ägg och socker och häll ner morötterna i smeten. Blanda kanel, bakpulver, bikarbonat och vetemjöl och rör om. Blanda i hop allting till en smet. Grädda på 175 grader. Ingen aning om hur länge, tills dom ser bra ut och inte är kladdiga. =)

    Med creme cheese frosting
    60 g mjukt smör
    5 dl florsocker
    1 tsk vaniljsocker
    1 msk färskpressad citronsaft
    100 g philadelphiaost

    Rör ihop allting till en slät frosting och förvara i kylskåp.

    ReplyDelete
  7. Saffransknutar
    20 st

    Ingredienser
    100 g matfett
    2,5 dl mjölk
    1 kuvert saffran
    1 sockerbit
    25 g jäst för söta degar
    3/4 dl socker
    1 krm salt
    6 - 7 dl vetemjöl

    Fyllning:
    75 g matfett
    3/4 dl socker
    2 tsk vaniljsocker

    Pensling:
    Ägg
    Pärlsocker

    Gör så här:
    Smält matfettet. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Stöt saffran med sockerbiten och rör ner i mjölken. Smula jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Jäs övertäckt i 40 min.

    Blanda fyllningen.

    Kavla ut den jästa degen till en avlång platta. Bred på fyllningen och vik degen dubbel. Skär i 1 cm breda rmsor. Snurra remsorna och vik ihop till en knut. Lägg på bakplåtsklädd plåt och jäs i ca 30 min.

    Pensla med ägg och strö över pärlsocker.
    Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 min.

    ReplyDelete
  8. Här kommer mitt favoritrecept!
    Saffransbiscotti:
    2 st ägg
    1 pkt saffran
    100 g sötmandel skalad och hackad
    100 g rumsvarmt smör
    1 dl socker
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Rör ihop Safftan och Ägg. Blanda i smöret och därefter resten av ingredienserna. Forma degen till längder, jag gillar små söta skorpor och brukar då göra de ca 2 cm breda. Grädda i 175 grader ca 10 min och därefter delas dem och torkas ugnen ca 1 timme på 75 grader.

    MVH Diana

    ReplyDelete
  9. Mitt favoritrecept till ju är faktiskt knäck.
    Ingen jul utan att jag kokar knäck, annat julgodis brukar det också bli, men de varierar mellan åren, knäcken finns ALLTID med.
    Ibland gör jag någon extra version med krossade plokagrisar i eller tillsätter en msk kakao i smeten för chokladknäck.

    Ca 70st
    2 dl strösocker
    2 dl ljus sirap
    2 dl vispgrädde

    Ev lite krossade polkagrisar eller 1msk kakao

    Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka.
    Använd gärna en termometer som ska visa 125°C när knäcken är klar. (jag gillar min knäck riktigt hård så min brukar få koka till 135°)

    Utan termometer gör man "kulprovet" för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

    Tillsätt ev smaksättning när smeten kokat klart.

    Häll upp i knäckformar och låt kallna.
    Ät och njut!

    ReplyDelete
  10. Här är ett recept som bara för några dagar sen dök upp i mitt huvud, oj så gott det var. Lite disk, ingen ugn... Gott!!

    PEPPARKAKSHJÄRTAN MED NUTELLA OCH APELSINCHOKLAD
    Du behöver:
    12 Pepparkakor (gärna lite tjockare)
    Nutella
    200g mörk choklad
    1 apelsin
    Vit choklad/ nonstop/ något annat fint som garnering

    Bred på ett lager nutella på hälften av pepparkakorna och fäst sedan varje pepparkaka vid en till. Smält den mörka chokladen och riv i skalet av en apelsin. Doppa/pensla sedan ena sidan av pepparkakan i chokladen, låt stelna (vilket endast tar några minuter i frysen). Gör sedan samma sak med andra sidan och dekorera snyggt.

    Riktigt gott, mäktigt, och kräver heller ingen ugn. Perfekta julgodiset :)

    La upp en bild på bloggen, fint blev det också ;)
    http://mizie.blogg.se/2010/december/pepparkakshjartan-a-la-my.html#

    ReplyDelete
  11. Något med en lite fräshare smak efter all stabbig mat och tungt julgodis och kakor, men självklart med ett tunt lager choklad, kan man leva utan choklad eller?

    Apelsinmuffins med chokladglasyr

    125 g margarin
    3 ägg
    2½ dl strösocker
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    ½ dl koncentrerad apelsinjuice
    1 dl mjölk (För starkare apelsinsmak: Byt ut hälften av mjölken mot mer juice!)

    Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och strösocker pösigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat bunke, rör sedan ner blandningen i äggvispet. Tillsätt apelsinjuice, mjölk och det avsvalnade matfettet. Häll i smeten i formar, gärna som står i en muffinspanna. Grädda muffinsen i ugnen i cirka 15 minuter. Låt dem kallna på galler.

    Glaserar gör man genom att smälta 200g mörk choklad tillsammans med en msk olja och glasera med. Eller lägga en tunn chokladbit (typ noblesse) på kakorna direkt när man tar dom ur ugnen. :) Vill man vara riktigt avancerad så smälter man två sorters choklad i olika färger i olika bunkar och glaserar halva muffinsen i varje. Ser jätteavancerat och häftigt ut men är inte så svårt, bara tidskrävande.

    ReplyDelete
  12. Hej!
    Mitt favoritrecept i jul är saffransbiscotti, jag brukar använda detta receptet:


    2 st ägg
    1,5 paket saffran
    100 gram sötmandel
    100 gram smör
    1 dl socker
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    ca 40 st

    1. Hacka mandeln grovt.

    2. Vispa ihop saffran och ägg, tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

    3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och ganska kletig deg.

    4. Fördela smeten i tre längder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter.

    5. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar. Sätt in dem i ugnen igen för att torka mitt i ugnen i ca 1 timme i 75 grader varm ugn.

    ReplyDelete
  13. Jag har alltid ääälskat marknadsnougat, och när jag hittade receptet så blev jag himla glad! Alldeles färskt och fortfarande lite ljumna är bäst, man orkar ju inte vänta tillräckligt länge...

    Man smälter 125gram smör, i med 1 3/4 dl vatten och 5 3/4 dl socker. Låt det koka en stund.
    Sen siktar man ihop 6 dl vetemjöl, 4 dl florsocker och 1dl kakao. Det blandar man sedan i i kastrullen. Sedan stjälper man upp det på en bakplåt med smörpapper och låter stelna. Skär upp i bitar och hugg in! :)

    ReplyDelete
  14. Mine favoritt pepperkaker:
    Du trenger
    Steg 1:


    500g brun sukker
    150 ml lys sirup (1/2 beger)
    150 ml vann
    300g smør


    Ha sukker, sirup og vann i en gryte. Kok det opp. Ta det av varmen, legg i smøret og la det hele avkjøle uten å røre (kan gjerne gjøres dagen før).
    Steg 2:
    3 ss kanel
    3ss malt ingefær
    1/2 ts nellik
    3 ts natron
    15dl hvetemel


    Ha den kalde sirupsblandingen opp i kjøkkenmaskinen. Tilsett krydderene og rør det hele sammen. Ha opp i natron og halvparten av melet. Rør det sammen. Tilsett resten av melet i omganger, det kan hende du ikke trenger alt. Deigen skal være fast men fortsatt klissete. Hvis du skal gi deigen i gave eller selge på et julemarked, pakker du inn deigen og oppbevarer den kjølig.


    Skal du bruke deigen selv, pakk den inn i plast og oppbevar den kjølig et døgn. Arbeid mer mel inn i deigen hvis nødvendig og kjevle den ut tynt. Kjevl det gjerne direkte ut på bakepapir, så slipper du å løfte figurene opp og over på et bakebrett.Legg de utstikkede figurene kjølig før baking. Bak i forvarmet ovn, 180 C, 8- 1o minutter. La de avkjøle på bakebrettet noe før du legger de over på rist.


    Mvh siv anita pettersen
    siv_anita_pet@yahoo.no

    ReplyDelete
  15. ALDRIG mer att jag ska slösa massa onödiga pengar på marknads nougat. jag gör dom själv och de blev 100 gånger godare med.

    MARKNADS NOUGAT:

    3 dl mjöl
    2 dl florsocker
    1/2 dl kakao
    2 tsk vaniljsocker
    1 dl vatten
    3 dl socker
    80 g margarin


    Ta fram en form och smöra den.
    jag tog en avlång silvrig bricka med kant.

    blanda ihop vetemjöl, florsocker,kakao
    och vanillinsocker. inga klumpar i det så rör runder
    lite försiktigt med tassarna dina

    ta en kastrull och häll i vatten, socker
    och margarin. på med plattan och låt det koka max 2 minuter.

    tillsätt mjölblandningen och vispa snabbt ihop smeten kraftigt.

    häll snabbt smeten i formen. Det stlenar ganska snabbt
    så snabba på lite. Går att platta till med fingrarna så du får
    en fin form på dom.
    ställ i kylen för att stelna i ca 15 min.

    när den stelnat skär du ut valfritt stora rutor.
    låt torka till lite ute i rums temp

    www.frokenkok.se
    www.frokenkok@hotmail.se

    ReplyDelete
  16. Nu har jag anmält mig till nyhetsbrevet och här kommer mitt recept. Denna "dajm" är ett måste för mig på julen, utan den ingen jul!

    Kolasmeten
    150 g margarin
    3 dl. socker
    6msk sirap
    6msk mjöl
    6msk kakao
    blanda samman i en kastrull,koka ca. 10 min.Häll smeten på bakplåtspapper på en plåt.(gärna lite varm plåt, då stelnar inte smeten så fort.)Bred ut till lagom tjocklek.

    Chokladen ovanpå
    Smält blockchoklad(skall vara ljus, men det funkar med mörk,om man vill slippa laktos). En 200 g. kaka räcker till en kolasmet på en ugnsplåt.
    blanda med 1/2 dl matolja.
    Häll över kolan,bred ut över hela.
    Låt stelna i kylskåp,dela i bitar.

    NJUT!

    Gabbies
    gabriella_k@hotmail.com

    ReplyDelete
  17. Hejsan, har anmält mej till nyhetsbrevet.

    "Favoriten"

    MÖRDEG
    200 gr margarin
    6 msk socker
    5 dl vetemjöl

    MANDELFYLLNING
    200 gr margarin
    2 dl socker
    5 msk vetemjöl
    5 msk vispgrädde
    200 gr sötmandel

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj små bakelseformar med matfett.
    2. Börja med fyllningen. Finhacka mandeln och lägg den tillsammans med de andra ingredienserna i en kastrull. Låt blandningen smälta samman på svag värme. Gör mördegen under tiden.
    3. Blanda samman alla ingredienserna till en slät deg. Rulla ut den till längder som delas upp i ca. 50 bitar. Tumma ut dessa i formarna.
    4. När mandelfyllningen smält samman och kokat i någon minut fördelas den i formarna.
    5. Grädda kakorna till gyllene färg, ca. 10 minuter.
    6. Ta försiktigt loss kakorna ur formarna då de svalnat.

    Hälsningar Pia
    bakformen@gmail.com

    ReplyDelete
  18. Vad vore julen utan pepparkakor, det hör ju julen till och är dessutom allra roligaste för barnen att vara med och baka. Så här kommer mitt favorit recept.

    3 dl socker
    0,5 dl sirap
    1 dl vatten

    1. Koka upp de tre ovan nämnda ingredienser i en kastrull.

    200 g smör/margarin
    1 msk malda pomeransskal
    1-2 msk malen kanel
    0,5 msk malen ingefära
    0,5 msk malda kryddnejlikor
    2 tsk mald kardemumma

    2. Under tiden sockerlagen kokar upp: Häll smör och kryddor i en stor skål. När sockerlagen kokt upp - häll denna försiktigt över margarinet & kryddorna. Rör runt så att allt margarinet löser sig. Låt sedan blandningen svalna ordentligt.

    2 tsk bikarbonat
    ca 1 liter mjöl

    3. Blanda mjöl och bikarbonat. Rör sedan i mjölblandningen i den svala kryddlagen.

    4. Låt degen vila i kylen till nästa dag. Baka ut.

    5. Grädda 200-225 grader i 5-8 minuter. Kolla kakorna noga - de bränns väldigt lätt!

    Hälsningar Sanna
    mammasvardag@hotmail.com

    ReplyDelete
  19. Min absoluta julfavorit är lakritskola. Den är supergod och enkel att göra.

    Lakritskola
    Ca 40 stycken
    3 dl vispgrädde
    3 dl strösocker
    1 dl sirap
    1 msk kakao
    0.75 dl turkisk peppar, (hårda lakritskarameller)
    2 tsk smör
    200 g mörk choklad

    Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
    Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock
    och tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”.
    Det tar ca 10-15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
    Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm.
    Ställ kolan kallt att stelna.
    Smält under tiden chokladen (i micro eller vattenbad) och låt den svalna (är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något).
    Skär eller klipp kolan i bitar.
    Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
    Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
    Förvaras kallt!

    MVH Helena S
    hellekk@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Jag har många favoriter inom bakning, men ska dela med mig av mitt favoritrecept på kladdkaka.

    2ägg
    3dl socker
    125g smör
    2,5dl vetemjöl
    2tsk vaniljsocker
    ca 5msk kakao

    Sätt ugnen på 150 grader.
    Rör samman ägg och socker.
    Smält smöret och häll det i ägg och socker.
    Låt sockret smälta i det varma smöret lite, samtidigt blandar du ihop de torra ingredienserna.
    Häll ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
    Smörj och bröa en springform, häll i smeten och grädda i ca 30min.

    :)
    Nu hoppas jag på lite vinst hos Karin. Ha en riktigt härlig fredag!
    Mvh Angelica, angelicascupcakes@live.se

    ReplyDelete
  21. Hej!
    Mitt bidrag till recept-tävlingen är jitterbugg. Jag gjorde dem i helgen och alla tyckte de var riktigt goda. Min bror tyckte de var så goda att han slukade 4 st och bad mig baka nya snart igen!
    Ursprungsreceptet kommer från Sju sorters kakor.

    Ingredienser
    Deg
    2 dl vetemjöl
    1/2 dl strösocker
    100 g smör eller margarin
    1 äggula

    Marängsmet
    1 äggvita
    1 dl strösocker

    Blanda mjöl och socker i en skål. Tillsätt matfettet skuret i bitar och finfördela med en gaffel. Tillsätt äggulan och arbeta samman till en deg. Ställ i kylskåp i minst 1/2 timme.

    Vispa äggvitan och sockret till fast skum.

    Kavla ut mördegen till en platta ca 50 x 30 cm(eller två mindre). Bred marängsmeten över plattan. Rulla samman. Ställ i frysen i ca 1/2 timme så att kakrullen blir riktigt kall.

    Sätt ugnen på 150°.

    Skär rullen i drygt 1-2 cm tjocka skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

    Njut! :-D
    Nu till jul tycker jag att man ska julifiera dem lite. Antingen kan man bara färga marängsmeten röd med lite pastafärg om man vill behålla den ursprungliga smaken. Jag skulle dock rekommendera att smaksätta med kanel eller saffran.

    För att smaksätta med saffran, blanda i ett paket (0,5g) i mördegen.

    Kanel blandar jag inte i degen. Istället blandar jag ihop socker och kanel och häller ut på ett bakplåtspapper. Då du har kavlat ut mördegsrektangeln vänder du den i kanelsockret (du kan behöva trycka till lite för att få det att fästa). Därefter brer du på marängsmeten och bakar av som vanligt!

    Hoppas ni testar något av dessa förslag, kaneljitterbuggarna är nog min favorit!

    Och tack för alla härliga recept från alla er andra! Min recepthög "att testa" växer ständigt!

    Mvh

    Linnea
    linneajz@yahoo.com

    ReplyDelete
  22. Kladdkaka med banan.

    Ingredienser:
    •150 g smör
    •2 st ägg
    •3 dl strösocker
    •2 tsk vaniljsocker
    •4 msk kakao
    •1,5 dl vetemjöl
    •2 st mogna bananer
    Gör så här:
    Smält smöret och låt det svalna under tiden du rör ihop resten.

    Vispa ägg och socker. Blanda ner vaniljsocker och kakao. Tillsätt vetemjölet och blanda till en jämn smet.

    Rör i det smälta smöret.

    Hacka bananerna grovt och blanda ner dem eller lägg i bananerna hela och kör med elvisp.


    Häll smeten i en rund form (ca 25 cm i diameter) som man kan smörja om man vill. (Jag brukar använda teflonform och smörjer inte den.)


    Grädda mitt i ugnen i 175°C i 30 minuter.


    Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna till rumstemperatur. Förvara den därefter i kylen tills servering.


    amanda.b90@hotmail.com

    ReplyDelete
  23. Mitt recept är på Apelsin- och saffranskola

    Du behöver:

    50 50 g smör
    1 1 pkt paket saffran, 0.5g
    1.5 1.5 dl socker
    1.5 1.5 dl grädde
    2 2 msk ljus sirap
    2 2 msk honung
    2 2 st apelsiner, rivet skal

    Kulprov
    Fyll ett glas med kallt vatten. Häll i lite kolasmet och om du kan forma smeten till en kula är kolan klar.


    Gör så här

    1. Stöt saffranen med en nypa socker.

    2. Blanda grädde, socker, sirap, honung och saffran i en tjockbottnad kastrull och koka upp.

    3. Låt koka på svag värme tills smeten når en temperatur på 123 grader, rör om då och då under tiden. Använd dig av en digital kökstermometer. Har du inte någon termometer kan du även använda dig av kulprovet.

    4. Tillsätt apelsinskalet och häll kolan i en smord form.

    5. Låt svalna och skär eller klipp kolan i bitar innan den stelnat helt. Förvara svalt.



    j_lo_jojo@hotmail.com

    ReplyDelete
  24. Banan vetebullar

    5 dl mjölk
    50 gram jäst
    1200 gram vetemjöl special
    200 gram socker
    1 tsk salt
    2 tsk kardemumma
    200 gram smör

    fyllning
    1 msk bords smör
    2 bananer
    1 tsk vaniljsocker

    Tillagning
    1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av den ljumma mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker salt och vetemjöl

    2. Tillsätt smöret och arbeta in det i degen. Arbeta degen väl tills den är smidig, gärna 10-15 minuter med en degblandarmaskin. Låt jäsa till dubbel storlek. Kavla och baka ut bullarna med fyllningen.

    3. Jäs bullarna under bakduk i mellan 30 minuter och 1 timme – prova och tryck lite i kanten på en bulle – om den återtar sin form så har den jäst färdigt. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandelflagor.

    4. Grädda bullarna i 225 grader i ca 5-10 minuter.


    Nettan
    http://nettanshobby.blogg.se

    smillen_@hotmail.com

    ReplyDelete
  25. Mitt recept är:

    NÖTPRALINER, ca 50 st

    *300 g nötkärnor
    *1 dl florsocker
    *1 äggvita
    *1 msk konjak eller 1 1/2 tsk arrak
    *ca 200 g ljus eller mörk blockchoklad

    Garnering: Hackade nötkärnor

    Gör så här:

    * Rosta nötterna lätt i ugn vid 175grader.
    lägg dom i en handduk och gnid av skalen.
    * Mal nötterna och blanda dem med florsocker, äggvita, konjak (eller arrak)
    *Forma massan till runda kulor, låt stå kallt i ca 10 minuter.
    *Smält chokladen i vattenbad och doppa kulorna.
    *Lägg kulorna i folie eller i formar och strö hackade nötkärnor på innan chokladen stelnar

    Låt pralinerna stå svalt.

    /Maria Engström
    maria0978@hotmail.com

    ReplyDelete
  26. Mitt favorit julgodis är KanelKnäck. Testade det nyligen i veckan, inget som jag gjort tidigare och det blev min julfavorit.

    Ingredienser
    50g sötmandel
    2 dl vispgrädde
    2 dl ljus sirap
    2 dl strösocker
    ½ tsk ättiksprit
    1 bit kanelstång

    knäckformar

    Så här gör du:
    1. Skålla, Skala och finhacka sötmandeln.
    2. Koka upp grädde, sirap, strösocker, ättikssprit i en tjockbottnad kastrull. Koka tills smeten är 125 - 130 grader. (Vid den högre temperaturen blir knäcken hårdare och svårare att fylla i formarna.) Jag hade ca 122-123 grader. Tillsätt den hackade mandeln när smeten uppnått önskad temperatur.
    3. Plocka upp kanelstången. Skeda upp i formarna eller häll smeten i en kanna och fördela knäcksmeten i formarna.

    Låt knäcken svala innan servering :)

    //Theresa

    ReplyDelete
  27. har anmält mig till nyhetsbrevet

    Här kommer något som jag gör varje jul


    Julgodis

    250g kokosfett
    250g florsocker
    100 g cacao

    ett lite pkt cornflakes
    ca 1 msk vaniljsocker

    småbrödsformar

    Gör så här

    1. smält cocosfettet

    2. häll cocosfettet i en bunke och mät upp cacao och florsocker och häll detta i en sil och sila det i bunken med cocosfett. Blanda detta väl.

    3. Rör i vaniljsockret.

    4. Rör i cornflakes tills det inte är blött längre.

    5. Ta småbrödsformar och lägg upp smeten i och ställ i kylskåpet.


    hoppas ni tycker om dessa.

    ReplyDelete
  28. Hej!
    Här kommer mitt favorit julgodis. Det går snabbt att göra och perfekt att ställa på julbordet eller att ge bort.

    Det här behöver du:
    200g mandelmassa
    1/2dl tranbär
    1-2msk pressad saft av apelsin
    1/2-1dl kokos
    Ev 50-75g choklad


    Gör så här:
    Rosta kokosen i en torr het panna. Riv mandelmassan. Blanda mandelmassan med tranbär och apelsinsaft. Rulla bollar och ställ i kylen medans du ev smälter chokladen. Doppa bollarna i chokladen eller ringla över och låt stelna.

    Lycka till!

    ReplyDelete
  29. Mitt bästa recept är på en tårta jag gjorde till barnens kalas,
    Den hade som fyllning jordgubbsmousse
    och vaniljkräm, sockerkaka som tårtbottnar och rosa färgad sugarpaste med hjärtan som dekoration och band som höll dem samman.

    ReplyDelete