Wednesday, June 1, 2011

Sverigetårta - inför Nationaldagen den 6 juni


Rulltårta
3 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning
250 g färska jordgubbar
1,5 msk strösocker
3 dl vispgrädde

Garnering
2 dl vispgrädde
400 g marsipan
Blå och gul hushållsfärg
(jag rekommenderar dock pastafärg)
50-75 g mörk choklad
150 g färska jordgubbar
 

 
Så här gör du:
Rulltårta
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vattnet. Bred ut smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Stjälp upp kakan på ett sockrat bakplåtspapper. Ta bort pappret som kakan gräddats på. Låt kakan kallna under en långpanna.

Fyllning
Skölj och ansa jordgubbarna, skär dem i skivor eller bitar och blanda dem med sockret. Vispa grädden till ett fast skum och blanda med jordgubbarna. Bred blandningen över kakan och rulla ihop.

G
arnering
Vispa grädden och bred över tårtan. Kavla ut 300 g marsipan och täck tårtan. Jämna till kanterna med en kniv. Färga 50 g marsipan blå och 50 g gul. Rulla ut den färgade marsipanen och tvinna samman de två färgerna. Garnera tårtan med banden. Smält chokladen i vattenbad. Dela jordgubbarna i kvartar, doppa dem i chokladen och garnera tårtan med jordgubbarna. (Som ni ser gjorde jag dock lite annorlunda genom att garnera med hela samt halva jordgubbar som inte doppats i choklad).


Recept från: http://bakfnatt.blogspot.com

Kram JA

No comments:

Post a Comment